13. juni 2014

Nykålens fine fetter


På tide å slå et slag for den litt hemmelighetsfulle spisskålen. Kjenner du den? Prøv den selv, og smak at den er ulik vår andre favoritt, nykålen...

Avhengig av hva du skal lage og ønsket uttrykk for matretten, spisskålen er mildere i smaken og raskere å tilberede enn den mer "faste" hodekålen. Spisskålen passer som tilbehør til mange slags kjøtt, fisk- og fugleretter. De fleste spiser kålen kokt eller dampet med litt salt og pepper og smør.

Prøv å steke nykål og spisskål - den smaker herlig til sjøkreps, makrell og annen sommermat! Snitt kålen, ha litt olje i pannen sammen med ingefær. Et par minutter - og kålen er klar til servering... kjempegodt!

Mange liker godt å forvelle nykålen eller spisskålen lett i saltet vann før den brukes i salater, men den kan selvsagt brukes rå. Kål kan også med fordel wokkes, og ønsker du et tilbehør med mye smak, kan spisskålen - som nykålen- stues. Krydre gjerne med sommerens friske krydderurter; koriander, rosmarin, estragon. Revet sitronskall av usprøytet, økologisk sitron passer kjempegodt til.

(Her i huset har vi alltid en god sitronsmaksatt olivenolje for hånden.)