9. november 2012

Kjærlighet til kål


Foto: www.husebygaarden.no

Kål har lenge måttet finne seg i skyggeplass, kanskje med et rykte som tung, traust og gammeldags. Men kålen har nå klart å stige opp igjen som en moderne supergrønnsak, næringsrik og full av fiber, vitaminer og antioksidanter - kålen er sunnheten selv! Og så er kål blitt trendy...

I vår familie har vi alltid hatt et godt øye til kål, vår kål fra egen jord. Den første kålen er stor stas for liten og stor her på Huseby i Tjølling, slik har det vært i generasjoner. Nykål og sommerkål, blomkål i flere varianter, gjerne hodekål og rødkål, rosenkål og nå den fantastiske grønnkålen! Fra den ferske, første og milde om våren, så mangfoldet av kål til alle typer lette sommerretter og måltider, til den rustikke smaken med kål i høstens meny. Vinterens overraskende grønne sunnhet - den finner vi også i kål; spesielt i den fantastiske grønnkålen!

Med danske aner, er det greit på sin plass med innslag av inspirasjon til retten Mortensand nå i midten av oktober - eller kanskje er det far som skal overraskes - eller overraske med - en skikkelig middagsrett på farsdagen? Inspirasjon til denne artikkelen og oppskriftene nedenfor, til en komplett andemiddag  - inkl. oppskrifter på klassisk rødkål og en rå rødkålssalat, er hentet fra vår danske favoritt Aarstiderne. NB: oppskriftene er på dansk:)

God appetitt!




MORTENS AND
Til 6-7 personer


Tænd ovnen på 180 grader.

Rens anden for rester af indmad og tør efter med køkkenrulle.
Gnid anden med havsalt og friskkværnet sort peber såvel indvendig som udvendig.
Fyld den med tørret og/eller frisk frugt, nødder, løg eller fars. Læg anden på en rist med en bradepande under. Kom lidt vand i bradepanden og sæt det og anden i oven ved 180 grader i ca. 2 timer. Saften skal være klar når man prikker i leddet ved låret eller have en temperatur på 60-65 grader. Dryp anden med stegesky under stegningen så den ikke bliver tør.
Lad anden hvile lunt i 20 min. under et klæde, før den skæres ud.

Server med kogte kartofler, brunsovs og en let men meget lækker variant af den klassiske waldorfsalat.


WALDORFSALAT
6-7 personer

6 stængler bladselleri
3-4 æbler
150 g vindruer
3 dl drænet yoghurt
1 citron, reven skal og saft
1 spsk sennep
Havsalt og kværnet sort peber
100 g valnøddekerner

Skær bladselleri i tynde skiver eller stave.
Halver vindruerne og tag kernerne ud, læg lidt til side til pynt.
Skræl æblerne, tag kernehuset ud og skær æblerne i tynde stave. Rør yoghurt sammen med sennep, citronskal og saft, salt og peber og smag til. Vend til sidst æblestave, bladselleri, halvdelen af valnøddekernerne, druer og dressing forsigtigt sammen med i en skål. Pynt med vindruer og valnødder. Lad salaten stå koldt indtil den serveres.

Til en god and hører rødkål. Her følger to opskrifter.





RØDKÅL
Tilbehør. Tilberedning 1 t.

1 rødkål
3 spsk. olie
1 dl lagereddike
50 g sukker
1-2 dl sød saft, f.eks. ribssaft el.
æblejuice
ande- /gåse- /svinefedt
Snit kålen fint, og giv den et opkog i kogende vand. Kassér kogevandet, og kom kålen i en gryde sammen med olie, eddike, halvdelen af saften og lidt salt.
Kog den ved svag varme i 45 minutter. Tilsæt sukker, og smag til med resten af saften.
Før servering rundes smagen af med lidt fedt fra and/gås/svin.






RØDKÅLSSALAT
Tilbehør. Tilberedning 30 min.

400 g rødkål
1 madæble
2 appelsiner
50 g valnødder
saft af 1/2 citron
3 spsk. god olivenolie
1 knivspids stødt nellike
Snit rødkålen i fine strimler. Skær æblet i tern, lad bare skrællen blive på. Skræl appelsinerne, og skær kødet i tern. Vend det hele sammen, og lad det trække 10-15 minutter inden servering.