Tradisjonelt var grønnkålen å finne i enhver kjøkkenhage før, og den ble brukt i supper og gryteretter, og også som pyntegrønt på smørbrød- og middagsfat, men det finnes mange andre måte å bruke den på. Grønnkål er veldig anvendelig, og smaker godt dersom du tilbereder den ved f.eks damping eller tørker i ovnen til sprøtt snack. Rå smaker den ikke fullt så mye, men absolutt spiselig likevel.
Holdbarheten til grønnkål er god, og den står gjerne ute (på rot) hele vinteren, den blir bare søtere etter perioder med kulde - og du kan høste det du trenger, når du trenger det. Har du ikke denne muligheten til å dyreke egen, er det enkleste å fryse ned grønnkål, gjerne strimlet klar til bruk, i passelige porsjonbokser/poser, som du så kan bruke rett fra fryseren. Selv har vi brukt den mest stekt/wokket som tilbehør til kjøtt og fisk, eller i omeletter og (spinat) frittata, hvor spinaten er erstattet med grønnkål.
Prøv den gjerne som grønnkålchips, grønnkålpesto, grønnkålsalater.. her er noen oppskrifter som jeg har "funnet":
Oppskrift på grønnkålchips:
4 store håndfuller grønnkål, vasket, revet i chips-store biter og tørket godt med et håndkle/i salatslynge
1 ss olivenolje
maldonsalt
evt for en spicy versjon;
litt kverna chillikrydder
litt paprika eller cayennepepper
Forvarm ovnen til 175 grader, ha de tørkede grønnkålbitene i en plastpose sammen med olivenolje og bland godt/massér. Fordel bladene utover et bakepapirkledt stekebrett og stek dem til dem er sprø (men ikke brune), ca 10-15 minutter. Følg med så de ikke svir seg. Dryss over salt og evt krydder, server!:)
Grønnsakstrio:
Grønnkål (en 'bunch'), hakket/strimlet
Et glass svart øye-bønner
1 stor løk
salt
olje
Blank løken i olje, tilsett en kopp vann og bønner, kok i 20 min. Tilsett grønnkålen, kok under lokk til kålen er mør, smak til med salt.
Bakt laks med grønnkål:
1 laksefilet
1 dl brun ris
1 kopp grønnkål
0.5 dl hvitvin
persille
hvitløk
sesamfrø
juice av en halv sitron
Legg grønnkål, laks, ris oppå hverandre på en bit aluminiumsfolie. Hell på hvitvin, dryss krydder og til slutt sesamfrø. Pakk inn i aluminiumsfolien og bak i ovn på rist i 25-30 min på 180 C. Hell sitronsaft på før servering.
Grønnkålgrateng:
500 g kokt grønnkål
1 bunt vårløk
2 hvitløksfedd
200 g revet, lagret ost
3 egg
1 dl fløte
2 dl melk
1/4 ts revet muskat
salt/pepper
smør
Stek hakket hvitløk og vårløk mykt i smør og bland inn grønnkålen ( hakket). Bland vispet egg, melk, fløte og revet ost i et kar (hold av ost til å drysse på toppen) og krydre med muskat, salt og pepper. Bland det hele og hell det over i en smurt ildfast form. Stekes i ovn på 200 grader i 20 minutter.
Grønnkålsaus:
100 g kokt finhakket grønnkål
1 dl rømme
1/2 dl majones
1 finhakket hvitløk (kløft)
1 flådd hakket tomat renset for frø
finhakket timian
litt sitronsaft
salt/pepper
Bland alt (eventuelt bruk stavmix) og smak til med sitron/salt/pepper.
Hot grønnkålsuppe:
1 l kraft/grønnsakbuljong
1 l renset grovhakket fersk grønnkål (ca 2-400 g )
3 poteter
1 gulrot
1 liten løk
3 hvitløksfedd
1 rød chili
Skiver av krydret pølse
Hakk hvitløk og løk og skjær potetene i store biter. Fres løken i litt olje, ha i potetene og fres videre. Hell buljongen over og kok opp, ha i grønnkålen. Del gulroten i skiver, rens chili og skjær den smått. Ha alt i gryten sammen med skiver av pølse. La suppen koke et kvarter og server rykende varm.
LITT OM GRØNKÅL - fra en dansk venn
Grønkål er en bladkål. Bladene er krusede og mørkegrønne og sidder
højt på en lang og kraftig stok. Grønkål
ligner små træer, når de står på markerne i vinterlandskapet. Grønkål er en C-vitaminbombe, som kan mer end
blot mørkoges og stuves i fløde og suppe.
Grønkål behøves faktisk slet ikke koge så lenge som mange gamle
opskrifter foreskriver. En kort blanchering, afdrypning og hakking er ofte
nok. Derefter kan kålen
videreforarbejdes og samtidig har kålen bevart sin krydrede smag og friske grønne
farve. Rå grønkål kan bruges som en
krydderurt, hvis den hakkes meget fint, grofthakket grønkål ”klør” i munden.
Mad med grønkål som evt. Skal gemmes og
varmes igjen, bør afkøles meget hurtig ( i køleskabet ). Ellers kan grønkålens naturlige indhold af
nitrat i forbindelse med bakterier, udvikle sig til nitrit.
Blanchert, hakket grønkål, eller retter
med grønkål, kan dypfryses og genopvarmes.
Blot det sker straks kålen er tilberedt og afkølet i køleskab.
Istandgøring,
blanchering og hakking.
Pil bladene af stokken og rib dem. Dvs.
pluk den krøllede kål af de grove
bladstilke. Skyl kålen meget grundig i
flere hold vand. Blancher den i 2-3 min.
i rigeligt, letsaltet vand. Hæld vandet
fra og hæld lidt koldt vand på så den er til at røre ved. Lad kålen dryppes af i et dørslag. Klem/vrid det siste vand af den og hak den
fint i hånden, eller halvgroft i foodprosessoren.
Grønkål
med sennep og fløde
4 personer
500 g istandgjort grønkål ( renset,
blanchert og hakket )
2 – 3 dl
cremefraiche
2 – 3 spsk. Brun farin (demerarasukker )
2 – 3 dijonsennep
salt og peber
Kom grønkålen i en gryde sammen med
cremefraiche og rørsukker. Lad det koges
op og smag til med sennep, salt og peber.
Grønkålen bør ikke koges efter sennepen
er tilsat.
Grønlangkål
4 personer
2
½ spsk. Smør eller blanding af svinefedt og smør.
3 spsk. Mel
2 dl flæskefond
3 dl melk
1 dl piskefløde
500 g
istandgjort grønkål
½
tsk hvidvinseddik
2 – 3 tsk sukker eller honning
Bag mel og fedtstof sammen og spæd lidt
efter lidt med suppe, mælk og fløde. Rør
i det hele tiden. Tilsæt grønkålen og
lad den koge i 6 – 7 min. før grønkålen smages til med eddik, sukker, salt og
peber.
Bruges til svinekam (røkt eller saltet),
hamburgerrygg, skinke eller hva du selv ønsker.